RESET OŽIL PO ŠESTI LETECH A V PLNÉ PARÁDĚ

V polovině května proběhlo v Chomutově na Kamencovém jezeře jedno z největších Republikových setkání pionýrských oddílů. Víkend byl naplněn nabídkovým programem, jehož součástí byla i hra, kdy pionýrky a pionýři z celé ČR zachraňovali svého maskota – psa Pia.

REpublikové SETkání pionýrských oddílů (RESET) je pravidelně největším setkáním pro všechny pionýry z naší vlasti, to letošní se ovšem konalo po delší odmlce, poslední RESET byl v Ostravě v roce 2017. Pionýři se pravidelně potkávali každé dva roky, ale covidová pandemie tradici bohužel narušila. „Letos se na Kamencovém jezeře v Chomutově se sešlo 1056 pionýrů, nejmladšímu účastníkovi byl jeden rok, nejstaršímu 72. Nejdelší cestu na setkání měla pionýrská skupina z Karviné, vzdálenost mezi oběma místy je přes 460 kilometrů, a ač karvinští pionýři strávili na cestě šest hodin, nelitují a setkání si užili,“ říká za organizační tým Rudolf Zeus z PS Dravci.

Pro děti a mládež byl po celý víkend připraven hlavní a doprovodný program. V pátek po registraci a ubytování jsme společně zahájili RESET v letním kině. Celá sobota byla nabitá programem a každý si mohl vybrat, co ho baví. Hlavním tahákem bylo dopolední UZNADO v chomutovském Zooparku. Pro většinu dětí byla tako hra novinka. UZNADA se zúčastnilo 108 čtyřčlenných týmů, z toho bylo 23 nejmladších, 31 mladších a 54 starších týmů. Odpoledne bylo připraveno 40 různých aktivit a nebylo v pionýrských silách stihnout vše. Na vodě si děti vyzkoušely aquazorbing, kánoe, katamarány, rafty i dračí loď. Na souši navštívili indiánkou vesničku a šermíře, vystoupení policie i hasičů, deskovky, tvořivou dílnu, lanové překážky, šifrovanou, pokladovku, dodgeball a odpočinout si mohli v čajovně. Sobotní večer jsme zakončili koncertem skupiny MAXÍCI, který měl velký úspěch.

Celovíkendový úkol zněl jasně! Najít a zachránit Pio psa. Díky společnému úsilí malých i velkých pionýrů se nám v neděli podařilo našeho maskota vyrvat ze spárů jezerní příšery, kterou zahnal dětský křik.

„Po vynucené covidové pauze se Pionýr vrací k běžné činnosti a jsme moc rádi, že po úspěšném dubnovém setkání vedoucích na Kamínkách v Jihlavě se i na republikovém setkání oddílů v Chomutově sešlo víc jak 1000 pionýrů, kteří se chtějí potkávat a poznávat a zažívat společná dobrodružství. Je úžasné, že chuť dospělých připravovat a realizovat nejen oddílové výpravy, ale i velké celorepublikové akce se nikam nevytratila. RESET 2023 skončil a my začínáme připravovat RESET 2025. Ještě nevíme kde, ale víme, že se určitě za dva roky zase na republikovém setkání sejdeme,“ doplňuje předsedkyně Pionýra Darina Zdráhalová.

Děkujeme všem, kdo přijeli, a také všem, kdo pomohli s organizací akce. Moc si toho vážíme. Váš tým RESET

Šárka Zeusová, Mirka

 Ing. Jan Schiller – hejtman

Chodil jste jako malý do pionýra, nebo jiného podobného spolku?
Vzhledem k mého datu narození a době ve které jsem prožíval dětství tak ano, chodil jsem do pionýra.

Jezdil jste na tábory, popřípadě jak na ně vzpomínáte?
Ano, na tábory jsem jezdil každý rok, někdy i dva v době prázdnin. Jezdil jsem na ně rád a moc se mi tam líbilo.

Na RESETu jste byl sice jen krátce, ale jak na vás zapůsobil?
Bylo moc příjemné vidět takovou spoustu spokojených dětí, soutěživých, akčních a zapálených do společných akcí.

Jak Ústecký kraj pomáhá dobrovolníkům kteří pracují s dětmi?
Snažíme se pomáhat nejen morálně, ale mnohdy i finančními prostředky. Je spousta krásných a záslužných činností, které se prostě bez financí neobejdou. Propojujeme školy a spolky k vzájemné komunikaci a spoustou dalších věcí, které vypadají mnohdy jako drobnost, ale stojí za to.

Stázka Lásková, PS Dubí 2
Na RESETu jsem poprvé a líbí se mi tu moc. Hodně se mi líbila zoo, naše chatička, kde bydlíme, a taky koncert.

Ondra Peteřík, PS Mír Domažlice, oddíl Pegas
Líbila se mi hra, kdy jsme byli ve městě a prozkoumávali jsme ho. Poznal jsem, jak Chomutov vypadá a moc se mi to líbilo. Na RESETu jsem poprvé a užil jsem si to naplno.

Jan Čermák, Pionýrská skupina Plejády Šternberk
Co se mi na RESETu líbilo? Lodě, spaní, oběd a týpí. Bylo super, že jsme šli do zoo, a skvělý bylo i kino, to mě bavilo asi nejvíc.

Šimon Adámek, PS Šumperk
Nejvíc se mi líbilo, že nás nikdo do ničeho nenutil – když člověk chtěl jít hrát hru, tak šel, ale nemusel. A bylo tu docela dobrý jídlo. Na RESETu jsem poprvé a našel jsem si tu pár kamarádů. Bavily mě taky lodě na jezeře.

Antonie Hnilecová, 14. PS Aljaška
Líbí se mi atmosféra na RESETu, všichni jsou tu fakt přátelský a je tu zábava a pořád je co dělat – program je hodně bohatý. Hodně jsme si užili šifrovanou. Jsem tu poprvé a super.

Bětka Jílková, 63. PS Sosna Praha
Nejvíc se mi líbilo UZNADO a hodně mě bavil koncert, resp. diskotéka. Dřív už jsem byla na Fazoli, to byla podobná akce jako RESET.