Loni v květnu vznikl ve Kdyni (Plzeňský kraj) nový oddíl Kuchtíci, v němž se děti pod dohledem zkušené táborové kuchařky Lídy Černé učí základy vaření. Od jednoduchých salátů a palačinek už přešly k polévkám a od září je čekají i složitější recepty. „Oddíl má deset členů, jsou to děti ve 4. nebo 5. třídě. Víc by se do našich prostor nevešlo, a navíc čas ukázal, že je to na jednu vedoucí tak akorát,“ říká vedoucí PS Jitřenka Kdyně Ivana Mochurová, která za vznikem oddílu stojí, a proto jsme jí položili několik dotazů.
Vaření je velmi častou aktivitou na táborech a výpravách. Kdy a kde přišel nápad na oddíl věnovaný vaření?
Nápad vznikl jednou u kávy, když jsem seděla s naší táborovou kuchařkou Liduškou. Měla jsem ten nápad v hlavě už déle, ale kvůli covidu jej nešlo realizovat dříve. Zkusili jsme to rozjet hned, jak byla umožněna pravidelná činnost.
Je vaření hlavní činností vašeho oddílu? Věnujete se i teorii?
Ano a ano. Vždy na začátku schůzky si kuchařka s dětmi řekne, co budou vařit, co na to budou potřebovat, kdo co bude dělat a pak už jedou… Při vaření samotném Liduška vysvětluje, proč je to tak či onak a co se může stát, když to nebude právě tak.
Plánujete nově nabyté dovednosti a znalosti dětí využít také na táboře?
Neplánujeme. Zkoušeli jsme pro děti udělat víkendovku, kde by jenom vařily pro sebe i ostatní, ale nevydržely u toho dlouho, chce to pro ně i jiný program. Jsou to děti, u kterých doufáme, že s námi začnou jezdit na normální všeobecné tábory. Už letos se některé děti odvážily s námi jet na týdenní tábor.
Kde vaříte a co pak děláte s výsledky?
Schůzky probíhají v naší nové klubovně ve Kdyni, kde je malá kuchyňka. Vždy po uvaření si všichni sednou ke stolu a ochutnávají. Co se nesní, rozeberou si domů, aby ochutnali i rodiče.
Podle čeho vybíráte typy jídel a konkrétní recepty?
Podle obtížnosti, aby každé dítě mělo nějakou práci. Zpočátku to bylo jen krájení třeba do zeleninového nebo ovocného salátu, ale teď už dělají zavářky do polívky – nudle i drobení. Koupili jsme sporák, takže už i vaří třeba právě polévky, lívance a po prázdninách se těší na složitější jídla.
Splnil oddíl Kuchtíků vaše očekávání? Co děti? Přibylo jich nebo to některé vzdaly?
Nad očekávání, ubyly jen dvě děti – chlapci. Neposlouchali, zlobili a nebavilo je to. Místo nich přišly holky náhradnice a další čekají. Některé maminky doufají, že od září bude místo, ale zatím se všechny holky tváří, že zůstanou, tak asi místo nebude. Mohli bychom klidně otevřít druhý oddíl, kdybychom měli nějakou ochotnou kuchařku oddílačku.
Jak je to s vybavením? Půjčujete dětem vše, nebo si nosí vlastní?
Snažíme se kuchyňku postupně vybavovat vším potřebným. Děti si nosí jen krabičky na ochutnávky a zástěrky.
Co na tento oddíl říkají rodiče?
Zatím jej hodnotí kladně, a když dobroty voní až ven, těší se na ochutnávky.
Jak je to s bezpečností?
Ze začátku musela Liduška dávat pozor na všechny, mnohým i ukazovala, co je ostrá hrana nože a jak se nůž drží. Nakoupili jsme malá prkénka, malé nože a všechno rovnou 10x. Pozor musí dávat i u sporáku, to se teď učí nově. Máme samozřejmě lékárničku, už jsme museli použít náplasti a dezinfekci, ale naštěstí jen na drobná zranění.
Co bys poradila oddílům, které uvažují, že by podobný oddíl zřídily také?
Jestli mají šikovnou oddílačku kuchařku, ať do toho jdou. Holky to moc baví a je to zase něco úplně jiného, co hned tak někde není.
ptala se Mirka
Rozšiřte jídelníček o nová jídla
Hledáte nové recepty na jídla, která chutnají dětem, nejsou složitá, nezatíží oddílový rozpočet a, co je nejdůležitější, jsou šetrnější k životnímu prostředí? Připravili jsme soubor receptů, které jsou otestované na dětech i v táborových kuchyních a možná je neznáte. Na webu kucharka.pionyr.cz najdete nejen bezmasé recepty, ale i povídání o tom, proč bez masa vařit, co je koncept zdravého talíře, jak masné výrobky zatěžují přírodu a jak o dopadech stravy mluvit s dětmi. Web teprve vzniká a postupně se bude objevovat více receptů i doprovodných informací. Kdyby ses chtěl/a do tvorby kuchařky zapojit, napiš na pasa@jmpionyr.cz.