V úvodu schůzky si s dětmi povídejte o tom, co se jim vybaví, když se řekne čokoláda – sladká, hořká, křupavá, lentilky, nugeta, čokoláda na vaření, čokoláda z automatu atd. Můžete si o nich povídat nebo čokoládu ukazovat, ochutnávat… Poté zkuste s dětmi vymyslet, co se hodí k horké čokoládě a jde rozpustit v horkém mléce, aby bylo vhodné jako dekorace pro dnešní tvoření. Když si nebudete jistí, co jde rozpustit v teplém mléce, vyzkoušejte kousky čokolády, marshmallow či lentilky.
Vlastní tvoření
Malí kuchtíci si obléknou kuchařské zástěrky a začnou vařit. Vedoucí připraví dětem vodní lázeň, ve které rozpustí čokoládu. Děti si připraví formičky, které postupně plní čokoládou, po naplnění je děti ozdobí čokoládu, použijí lentilky nebo nastrouhanou čokoládu. Do středu čokolády zasunete dřevěné dřívko a necháte vše ztuhnout. V čase, kdy čokoláda tuhne, si děti vyrobí stromeček, který potom upevní na dřívko v čokoládě. Ztuhlou čokoládu děti vyklopí z formiček a zabalí do celofánového pytlíku. Svou čokoládu si děti vychutnají doma s rodiči, kdy si ohřejí hrnek mléka a ponoří svou čokoládu. Ta se pomalu rozpouští a přitom si povídají o vánočních tradicích.
Aktivita je náročnější na přípravu a všichni musí dbát na bezpečnost při používání vařiče a horké lázně.
Pomůcky:
Kuchyňská část – čokoláda, jedlé dekorace, formičky, dřevěné lžičky či nanuková dřívka, mléko, hrnec, vařič
Výtvarná část – zelený tvrdý papír, nůžky, lepidlo, materiál na dekoraci
Na zabalení – celofánový pytlík, šňůrka
Námět k prožitkovému tvoření od Radky Rubešové (www.radkarubesova.cz)
Marcela