Často se setkáváme s názorem, že některé odborky jsou těžké. A asi pro vás nebude žádné překvapení, že se nejedná vždy o ty samé odborky. Je to tak. Každý tíhneme k něčemu jinému, a co někomu přijde jednoduché, přijde tomu druhému skoro nepřekonatelné. Nikdo z nás není univerzální – a v případě odborek není ani cílem, aby každý splnil všechny nebo alespoň jejich většinu. Všestrannost přece neznamená, že jsme odborníky v celé škále oblastí. Pravým odborníkem může být člověk v jedné, dvou nebo třech, ale rozhodně ne ve všech dvanácti, které jsou nyní zpracované. Nebo to vidíte jinak? Napište nám na odborky@pionyr.cz.
Jedním z typických zástupců odborky, která není pro každého, je právě Kuchař. Pokud váš oddíl jezdí na výpravy, na kterých si sami vaříte, určitě by se vám hodila skupinka šikovných oddílových kuchařů – odborníků, kteří by se o vaše žaludky starali, a přitom dělali něco, co je baví.
Odborka Kuchař má dva stupně a fakt není úplně jednoduchá. Měl by se jí zabývat ten, koho vaření baví a kdo se o vaření zajímá. A taky ten, kdo už aspoň někdy něco uvařil. Přečtěte si, jaké úkoly mohou na zájemce o tuto odborku čekat.
KUCHAŘ
Vaření není věda, je to umění. A hodí se nejen v oddíle, ale hlavně v osobním životě. Kuchař, kuchtík byl vždy důležitým a váženým členem týmu, který velmi často rozhodoval o úspěchu, o náladě…
I. stupeň
Dokážu sestavit jídelníček na víkendovou akci, která se koná v budově i v přírodě.
- Znám způsoby správného uskladnění potravin a základní hygienické zásady.
- Umím uvařit alespoň 5 jednoduchých jídel (pomazánky – polévka – hlavní jídlo – jednoduchý zákusek).
- Zvládnu několik jednoduchých ozdob z potravin, umím upravit jídlo tak, by bylo lákavé i pro oči.
- Umím připravit na cestovním vařiči i na ohni jednoduché jídlo ze surovin (ne jen ohřát konzervu).
- Umím postupovat dle receptu a samostatně podle něj připravit jídlo.
- Mám základní povědomí o ceně potravin.
- Moje podmínka (zařadím po dohodě s vedoucím).
II. stupeň
- Dokážu sestavit vyvážený jídelníček na týdenní tábor včetně stanovení potřebného množství potravin, sestavím základní seznam nákupu na víkendovou akci včetně finančního rozpočtu.
- Umím připravit jídelníček na třídenní putování s minimální možností průběžného dokoupení potravin (uvažuji o hmotnosti potravin, bezpečnosti jejich požití, vhodnosti obalu potravin).
- Umím uvařit alespoň 3 kompletní čtyřchodová menu, obsahující alespoň 2 teplá jídla (předkrm, polévka, hlavní jídlo, zákusek).
- Umím uvařit polévku z vývaru, krémovou polévku a tzv. svačinovou polévku (zelňačka, gulášová polévka, bramborová polévka, frankfurtská).
- Zvládnu základní kynuté těsto a umím na ohni upéct tzv. hady.
- Umím rozpoznat základní druhy masa a vím, jak je vhodně použít.
- Mám vlastní sbírku receptů.
- Umím podle receptu samostatně připravit jídlo cizí kuchyně nebo z méně známé suroviny.
- Umím využít k vaření to, co příroda nabízí (bylinky, plody, vhodné rostliny).
- Moje podmínka (zařadím po dohodě s vedoucím).
Hodně je to také o důvěře
Máte pocit, že se o děti na výpravě musíte postarat se vším všudy. Vymyslet pro ně program a rozplánovat ho do poslední vteřinky, jídlo naservírovat až pod nos a zajistit vše do nejmenšího detailu. A co nechat část svých starostí na našich „odbornících“. Vždyť jich v oddílech máme hodně. Jen jim dát příležitost vyniknout. Co takhle si dát novoroční předsevzetí, že se nebudete z výprav vracet vyšťavení, zkusíte nebazírovat na detailech a hlavně dáte důvěru svým oddílovým odborníkům?