Bez dobrého Kuchaře si to ani neumíme představit

Často se setkáváme s názorem, že některé odborky jsou těžké. A asi pro vás nebude žádné překvapení, že se nejedná vždy o ty samé odborky. Je to tak. Každý tíhneme k něčemu jinému, a co někomu přijde jednoduché, přijde tomu druhému skoro nepřekonatelné. Nikdo z nás není univerzální – a v případě odborek není ani cílem, aby každý splnil všechny nebo alespoň jejich většinu. Všestrannost přece neznamená, že jsme odborníky v celé škále oblastí. Pravým odborníkem může být člověk v jedné, dvou nebo třech, ale rozhodně ne ve všech dvanácti, které jsou nyní zpracované. Nebo to vidíte jinak? Napište nám na odborky@pionyr.cz.

Jedním z typických zástupců odborky, která není pro každého, je právě Kuchař. Pokud váš oddíl jezdí na výpravy, na kterých si sami vaříte, určitě by se vám hodila skupinka šikovných oddílových kuchařů – odborníků, kteří by se o vaše žaludky starali, a přitom dělali něco, co je baví.

Odborka Kuchař má dva stupně a fakt není úplně jednoduchá. Měl by se jí zabývat ten, koho vaření baví a kdo se o vaření zajímá. A taky ten, kdo už aspoň někdy něco uvařil. Přečtěte si, jaké úkoly mohou na zájemce o tuto odborku čekat.

 

KUCHAŘ

Vaření není věda, je to umění. A hodí se nejen v oddíle, ale hlavně v osobním životě. Kuchař, kuchtík byl vždy důležitým a váženým členem týmu, který velmi často rozhodoval o úspěchu, o náladě… 

I. stupeň

  1. Dokážu sestavit jídelníček na víkendovou akci, která se koná v budově i v přírodě.
  2. Znám způsoby správného uskladnění potravin a základní hygienické zásady.
  3. Umím uvařit alespoň 5 jednoduchých jídel (pomazánky – polévka – hlavní jídlo – jednoduchý zákusek).
  4. Zvládnu několik jednoduchých ozdob z potravin, umím upravit jídlo tak, by bylo lákavé i pro oči.
  5. Umím připravit na cestovním vařiči i na ohni jednoduché jídlo ze surovin (ne jen ohřát konzervu).
  6. Umím postupovat dle receptu a samostatně podle něj připravit jídlo.
  7. Mám základní povědomí o ceně potravin.
  8. Moje podmínka (zařadím po dohodě s vedoucím).

II. stupeň

  1. Dokážu sestavit vyvážený jídelníček na týdenní tábor včetně stanovení potřebného množství potravin, sestavím základní seznam nákupu na víkendovou akci včetně finančního rozpočtu.
  2. Umím připravit jídelníček na třídenní putování s minimální možností průběžného dokoupení potravin (uvažuji o hmotnosti potravin, bezpečnosti jejich požití, vhodnosti obalu potravin).
  3. Umím uvařit alespoň 3 kompletní čtyřchodová menu, obsahující alespoň 2 teplá jídla (předkrm, polévka, hlavní jídlo, zákusek).
  4. Umím uvařit polévku z vývaru, krémovou polévku a tzv. svačinovou polévku (zelňačka, gulášová polévka, bramborová polévka, frankfurtská).
  5. Zvládnu základní kynuté těsto a umím na ohni upéct tzv. hady.
  6. Umím rozpoznat základní druhy masa a vím, jak je vhodně použít.
  7. Mám vlastní sbírku receptů.
  8. Umím podle receptu samostatně připravit jídlo cizí kuchyně nebo z méně známé suroviny.
  9. Umím využít k vaření to, co příroda nabízí (bylinky, plody, vhodné rostliny).
  10. Moje podmínka (zařadím po dohodě s vedoucím).

Hodně je to také o důvěře
Máte pocit, že se o děti na výpravě musíte postarat se vším všudy. Vymyslet pro ně program a rozplánovat ho do poslední vteřinky, jídlo naservírovat až pod nos a zajistit vše do nejmenšího detailu. A co nechat část svých starostí na našich „odbornících“. Vždyť jich v oddílech máme hodně. Jen jim dát příležitost vyniknout. Co takhle si dát novoroční předsevzetí, že se nebudete z výprav vracet vyšťavení, zkusíte nebazírovat na detailech a hlavně dáte důvěru svým oddílovým odborníkům?