Co víte o češtině?

Vzhledem k tomu, že březen je tradičně měsíc knihy a čtenářů, hodí se trochu prověřit znalosti o našem mateřském jazyce. Kvíz je samozřejmě určený hlavně pro děti, ale kdo ví, třeba budou některé otázky výzvou i pro starší. 🙂

  1. Mluvnice je:
    a) Obrozenecký výraz pro ústa.
    b) Zdvořilejší označení drbny.
    c) Soubor pravidel určitého jazyka.
  1. Cizí slova jsou:
    a) Slova, která se do češtiny dostala z jiných jazyků.
    b) Slova, se kterými se za žádných okolností nestýkáme.
    c) Slova, která nám nejsou vlastní.
  1. Slovo „kazík“ označovalo v obrozenecké češtině:
    a) Zubní kaz nevelikého rozsahu.
    b) Chemický prvek fluor.
    c) Nešikovného člověka, který obvykle všechno pokazí.
  1. Slovo „šprýmopis“ označovalo v obrozenecké češtině:
    a) Žertovný komentář na facebooku.
    b) Zvláštní druh mopu určený na utírání šprýmové podlahové krytiny.
    c) Krátkou satirickou báseň (epigram).
  1. Mrtvý jazyk je:
    a) Jazyk, který uhynul.
    b) Jazyk, který se nepoužívá v běžné mluvené komunikaci.
    c) Jazyk, který byl smrtelně postřelen.
  1. Pádové koncovky označují:
    a) Nezvykle rozvětvené ústí řeky Pád.
    b) Přesný popis volného pádu.
    c) Pomocný způsob, jak určit gramatický pád slova.
  1. Slovem „časování“ označujeme:
    a) Gramatické ohýbání sloves, které vyjadřuje osobu, číslo, čas a způsob.
    b) Zkracování či prodlužování času v některých vědecko-fantastických románech.
    c) Dělení určitého časového úseku na kratší části.
Spouštím časování!
  1. Proč někdy v psaném projevu používáme velká písmena?
    a) Protože malých písmen je málo a občas se stane, že dojdou.
    b) Protože se chceme písemně vytahovat.
    c) Protože s jejich pomocí označujeme například začátek věty či vlastní jména.
  1. Kdo přinesl na naše území jazyk staroslověnštinu a písmo hlaholici?
    a) Cyril a Metoděj.
    b) Václav IV.
    c) Kníže Bořivoj.
  2. Staročeština je:
    a) Zestárlá čeština, kterou používají starší lidé.
    b) Podoba češtiny užívaná v 11. až 14. století.
    c) Opak mladočeštiny, tedy hovorového jazyka dnešní mládeže.
  3. Jazykolam je:
    a) Středověký mučicí nástroj sloužící k lámání jazyka.
    b) Kolo ve tvaru jazyka.
    c) Slovní hříčka, která se obtížně vyslovuje.

Správné odpovědi:
c), 2. a), 3. b), 4. c), 5. b), 6. c), 7. a), 8. c), 9. a), 10. b), 11. c)

 

Zdroj: alik.idnes.cz