Znáš lidové pranostiky?

S pranostikami, vážícími se k různým dnům či měsícům, se čas od času všichni setkáváme, občas se i trochu pletou. Zkuste, jak dobře si je děti pamatují – a třeba i jak je chápou.

  1. Prvním měsícem v roce je leden, o něm se říká – Leden studený, duben …
    a) zelený
    b) červený
    c) modrý
  1. Čestmír má svátek 8. ledna, ale také Erhart. To už bývá skutečná zima. Dříve se říkávalo – O svatém Erhartu zima zebe…
    a) za nehty
    b) do nártu
    c) na patru
  1. Snad Každý zná rčení – Únor bílý, pole…
    a) svítí
    b) sílí
    c) kvete
  1. Hromnice se slaví ve stejný den, kdy má svátek Nela. Který ptáček musí na Hromnice vrznout i kdyby měl zmrznout?
    a) slavík
    b) kos
    c) skřivan
  1. V polovině třetího měsíce začínají roztávat ledy. Povídá se – Na svatého Řehoře, plove led…
    a) do země‘
    b) do moře
    c) do kraje
  1. Pokud byla na velikonoční týden země pokrytá sněhem, naše babičky předpovídaly – Je-li … bílý, tak je léto teplé.
    a) Zelený čtvrtek
    b) Žlutý pátek
    c) Modrá středa
  1. Studený máj – v stodole … Copak mohli lidé čekat ve stodole, když bylo v květnu chladno?
    a) háj
    b) stáj
    c) ráj
  1. Když … pěkně hřeje, o Vánocích se zima skvěje. Kterýpak měsíc musí sluníčko pěkně svítit?
    a) září
    b) červenec
    c) srpen
  1. Končí prázdniny, začíná škola. Září, na léto jde …
    a) lenost
    b) mládí
    c) stáří
  2. Když na Uršulu větr duje, tuhou … ohlašuje.
    a) zimu
    b) krásu
    c)dobu

Odpovědi:

  1. a), 2. b), 3. b), 4. c) 5. b), 6. a), 7. c), 8. b), 9. c), 10. a)

 Zdroj: alik.idnes.cz